Din partner

Din partner

Fra partner til omsorgsperson

Et af de mest brutale fakta om MS er, at sygdommen oftest starter i de unge voksenår, netop som du er klar til at stifte familie, skabe karriere og i det hele taget skal planlægge resten af dit liv. Og det er ikke kun dig, der rystes over diagnosen og dens indflydelse på dit liv fremover, – det samme sker for din partner og andre, du er tæt forbundet med.

Din partner skal nu påtage sig rollen som omsorgsperson, hvilket kan være noget forstyrrende i et godt forhold. Som udgangspunkt er omsorg noget, man giver børn og ældre. Ingen forestiller sig at skulle være omsorgsperson i forhold til en kronisk syg partner, og da slet ikke på et tidspunkt, hvor man netop er ved at opbygge et liv sammen.

Men det betyder ikke, at din partner ikke kan håndtere opgaven. Faktisk ses ofte, at partneren er rigtig god til at påtage sig rollen, og måske endda i en sådan grad, at hun/han glemmer at passe på sig selv. Så læren er, at partneren ikke må føle sig skyldig, fordi han/hun ind i mellem har behov for tid til sig selv. Din partner har behov for, at der også er nogen, der tager sig lidt af ham/hende. Til gavn for jer begge.


Dit sexliv

Det er helt sikkert det sidste, du har lyst til at tale om. Men når MS begynder at have indflydelse på dit sexliv, kan det være kilde til meget frustration og ulykkelighed. MS kan have indflydelse på en række ting i forhold til din intime del af dig. For det første kan de neurologiske forandringer have indflydelse på din generelle lystfølelse. Forhold som mindre lyst til sex, ændrede følelse i kønsorganerne, tørhed i skeden, erektionsproblemer og færre eller ingen orgasme er alle eksempler på, hvordan sygdommen kan påvirke dit sexliv.

Derudover er der andre mere generelle faktorer, der har indflydelse på din lyst til sex. Din træthed, muskelømhed eller mave- og blæreproblemer eller koordinationsproblemer kan indvirke på din lyst til sex. Tilsvarende kan følelsesløshed eller smerte i visse dele af kroppen forhindre dig i at dyrke sex.

Og endelig er der de mere emotionelt betonede problemer, som at du ikke følger dig attraktiv, sexet eller på anden måde appellerende i forhold til din partner. Det kan medvirke til, at du får lavt selvværd og er bange for at blive afvist. Og nogle gange kan rollerne endda byttes. Din partner kan være bange for at gøre tilnærmelser, da han/hun føler sig mere som en omsorgsperson end en elsker, og han/hun trækker sig tilbage af frygt for at forvolde dig skade.

Der skal ikke herske tvivl om, at det er vigtigt at få talt med dit behandlingscenter om dette. Du kan føle det pinligt, men du skal huske på, at du er ikke alene om denne udfordring, og at det at have et godt sexliv også er med til at bevare livskvaliteten. Tænk på de seksuelle vanskeligheder som et MS-symptom på lige fod med alle andre. Forbered hvad du vil sige/spørge om, find de ord du vil benytte, så du på den måde gør samtalen lettere.

, Opdateret: 02-10-2013