Årsager til MS

Årsag til MS

Der er forsket meget i årsagen til MS, og indtil videre er der ikke fundet noget entydigt svar. Forskningen tyder på, at både gener og eksterne faktorer spiller ind.

Studier af familier viser, at forældre, søskende og børn af forældre med MS er mere udsatte end andre. Det tyder på, at der er en vis genetisk sammenhæng i sygdomsudviklingen. Men det er ikke kun generne, der kan forklare sygdommen.
Visse eksterne faktorer spiller også ind. Forskning viser, at virussen Epstein-Barr (eller EBV) også har indflydelse. EBV tilhører herpesvirusgruppen og er en meget udbredt virus.

Rygning spiller også ind som faktor for udvikling af MS. Et nyt studie viser, at rygere har 50 % større risiko for at udvikle MS end ikke-rygere, og at jo mere du ryger, des større er risikoen.

Endelig er der en geografisk sammenhæng. Populært sagt – jo længere væk du bor fra Ækvator og solens lys, des større risiko er der for MS. Det leder hen til, at der kan være en sammenhæng mellem et lavt niveau af D-vitamin og udvikling af MS.

, Opdateret: 02-10-2013